Waarde analyse

 
Als onderdeel van de LEAN analyses kunt u via deze functie een waarde analyse op processen uitvoeren.
 
 
Waarde analyse
 
1

Selectie processen

 
Kies hier het proces waarvan u de activiteiten wilt tonen en de waarde analyse wilt uitvoeren door met uw muis op de betreffende regel te klikken. De activiteiten en de bijbehorende waarden worden nu automatisch getoond.
 
Door met uw muis in het hokje voor het proces te klikken plaatst u een vinkje bij het betreffende proces en worden de statistische indicatoren getoond.
 
2

Invoer data

 
In deze tabel kunt u de onderstaande waarden invoeren:
 
Afhandeltijd (in minuten)
De inspanning die nodig is om de betreffende activiteit af te ronden. U heeft deze waarde ingevoerd bij de gegevens van de activiteiten.
 
Value added (VA - in minuten)
Het deel van de afhandeltijd waarin (in de perceptie van de klant) waarde wordt toegevoegd. Deze is bereid om hiervoor te betalen. In relatie tot de BNVA en NVA moet de VA verhoudingsgewijs zo groot mogelijk zijn.
 
Business Not Value Added (BNVA - in minuten)
Het deel van de afhandeltijd dat noodzakelijk is voor het bedrijf maar niet voor de klant. Denk hierbij aan wetten (boekhouding) of het instandhouden van de organisatie (ondernemingsraad).
 
Not Value Added (NVA - in minuten)
Het deel van de afhandeltijd dat op gaat aan verspilling. Het voegt geen waarde toe en is niet noodzakelijk voor de organisatie. De NVA moet daarom zo klein mogelijk gehouden worden en liefst geheel worden geëlimineerd.
 
3

Statistieken

 
Door met uw muis in het hokje voor één of meer processen te klikken worden hiervan de statistische indicatoren getoond. U heeft hierbij de keuze uit het Value added % per activiteit of voor het proces als geheel.